Kurczę pieczone z jabłkami
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak świeży - 1800 gramów
  • jabłka,np. Champion, nieduże - 5 sztuk
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło klarowane - 3 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól - 3 szczypty
  • pieprz - 3 szczypty
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr - 1 opakowanie
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Tuszkę kurczak oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz zawartością opakowania Fix Gyros, ale bez sosu. Odłóż kurczaka, zawiniętego w folię, do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  2. Jabłka umyj i pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Połowę wymieszaj z majerankiem i włóż do środka tuszki kurczaka, wylot zepnij wykałaczkami albo zaszyj.
  3. Ułóż tuszkę w brytfance piersiami do góry. Posmaruj połową roztopionego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 30 minutach wlej do brytfanki bulionetkę rozpuszczoną w ok. 1 szkl. gorącej wody. Piecz następne 1,5 godziny polewając wytworzonym sosem co 15 minut. Po upieczeniu pozwól mięsu odpocząć 15 minut zanim je pokroisz.
  4. Na patelni podgrzej resztę masła i podsmaż na nim pozostałe jabłka aż zmiękną, dodaj sok z cytryny i miód, przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawaj z dodatkiem podsmażonych jabłek.