Kurki marynowane
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurki - 1 kilogram
  • ocet - 5 łyżek
  • białe wino - 100 mililitrów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 8 listki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 7 ziaren
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • kawałek świeżego imbiru - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • woda - 500 mililitrów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj kurki 15 minut we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.
  2. Dodaj do garnka wodę, ocet, białe wino, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, gałkę muszkatołową, pokrojony w plasterki czosnek i imbir, cukier, sól. Gotuj wszystko 15 minut.
  3. Dodaj kurki.
  4. Całość wystudź i przelej do słoików. Odstaw na godzinę do lodówki.