Składniki:
- kurki - 1 kilogram
- ocet - 5 łyżek
- białe wino - 100 mililitrów
- Liść laurowy z Turcji Knorr - 8 listki
- Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 7 ziaren
- Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 łyżeczka
- ząbek czosnku - 2 sztuki
- kawałek świeżego imbiru - 1 sztuka
- cukier - 1 łyżeczka
- woda - 500 mililitrów
- sól - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Gotuj kurki 15 minut we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedź.
- Dodaj do garnka wodę, ocet, białe wino, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, gałkę muszkatołową, pokrojony w plasterki czosnek i imbir, cukier, sól. Gotuj wszystko 15 minut.
- Dodaj kurki.
- Całość wystudź i przelej do słoików. Odstaw na godzinę do lodówki.