Kuskus z sosem

Składniki:

  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki
  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 2 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • zioła prowansalskie - 1 szczypta
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • mielona wołowina - 40 dekagramów
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • kuskus - 1 opakowanie
  • posiekana natka - 3 łyżki
  • pomidory bez skórki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek posiekaj. Połowę zeszklij na oleju.
  2. Kuskus przesyp do miski, dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem, zalej wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kuskusu. Przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na 10 minut do spęcznienia.
  3. Paprykę pokrój w paski. Pozostałą cebulę i czosnek wrzuć na rozgrzany olej, dodaj mięso, mieszając smaż 3 minuty.
  4. Dołóż paprykę i rozgniecione pomidory wraz zalewą. Duś około 35 minut.
  5. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kuskus wymieszaj z natką, przełóż na talerz formując wieniec, wlej do niego przygotowany sos.