Kwaśna zupa z czerwoną fasolą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwona fasola - 200 gramów
  • Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr - 2 sztuki
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • kapusta kiszona - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • boczek - 300 gramów
  • oliwa
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 5 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Kminek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • woda - 1.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i boczek pokrojone w drobną kostkę.
  2. Wlej 1,5 litra wody. Dodaj pieprz, kminek, liście laurowe i dwie kostki Knorr. Zagotuj.
  3. Kapustę wypłucz pod bieżącą, zimną wodą, poszatkuj i dodaj do zupy.
  4. Ziemniaki pokrój w kostkę i również dodaj do zupy. Całość gotuj powoli około 20-30 minut, aż składniki zrobią się miękkie.
  5. Pod koniec dodaj wypłukaną fasolkę z puszki i gotuj jeszcze 5 minut.