Kwiatuszki
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • orzechy - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • bułka tarta - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włożyć Kasię. Zmiksować ją, a następnie dodać oba cukry. Wymieszać bardzo dokładnie.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do zmiksowanej margaryny z cukrami i wymieszać wszystko dokładnie.
  3. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić z nich gładką pianę. Dodać do miski ze zmiksowaną margaryną i pozostałymi składnikami.
  4. Orzechy posiekać drobno. Wymieszać z bułka tartą i proszkiem do pieczenia. Wmieszać do ciasta.
  5. Ciasto wyłożyć na brytfannę wcześniej przełożoną margaryną. Piec w 180 st. Przez ok. 20 minut.
  6. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wykrawać ciasteczka (kwiatuszki lub inne) foremkami.
  7. Na koniec posypać cukrem pudrem.