Kwitnący tulipan
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • żółtko - 8 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 opakowań
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 8 łyżek
  • mąka - 2.5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • wiórki kokosowe - 7 łyżek
  • kisiel czerwony - 1 opakowanie
  • mak - 0.5 szklanek
  • serek homogenizowany - 2 opakowania
  • zielona galaretka - 2 opakowania
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. 8 żółtek, Kasię, cukier, olej wymiksować. Dodać 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  2. Później dodać pianę z 8 jaj i wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części.
  3. Do pierwszej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 7 łyżek kokosów, do trzeciej kisiel czerwony, do czwartej 1/2 szklanki maku.
  4. Na blaszce układać ciasto kolorowymi kupkami na przemian. Piec około 50 min., w 200 stopniach C.
  5. Placek przekroić i przełożyć masą: 2 serki homogenizowane, 2 galaretki zielone rozpuszczone w 1 szklance wody.
  6. Po wystygnięciu galaretki wlewać po trochu do serów i miksować.