Łabędzie
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 190-200 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • woda - 250 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • śmietana kremówka - 0.5 litrów
  • smietana fix - 2 opakowania
  • cukier puder - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wodę i Kasię zagotować.
  2. Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać, nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. (Na początku wygląda to trochę dziwnie, ale zapewniam, że powstanie z tego jednolita masa).
  3. Nakładać woreczkiem ciasto na blachę (kulki wielkości piłeczki pingpongowej), zachować 10 cm odstępy oraz kilka szyjek ok.4 cm uformowanych woreczkiem z odpowiednia końcówką.
  4. Piec 20 min. w 190-200 st. C. NIE otwierać przez ten czas piekarnika.
  5. Ubić śmietankę z cukrem i śmietan fixem.
  6. Przekroić ptysie na połowę i zrobić skrzydełka, włożyć szyjki, przełożyć śmietanką, delikatnie posypać cukrem pudrem