Łaciaty sernik z lodami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 60 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 3 łyżki
  • masa serowa
  • ser biały - 400 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Carte d'Or Caffe Latte

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Do miski włóż wszystkie składniki i je zmiksuj. Następnie wyłóż ciasto na stół i szybko zagnieć.
  2. Podłużną foremkę o wymiarach 18x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 1/3 ciasta odłóż, resztą wylep dno formy.
  3. Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch. Kasię rozpuść w rondelku i wystudź. Cały czas ubijając masę jajeczną, dodawaj ser, budyń i rozpuszczoną Kasię.
  4. Masę serową wyłóż na ciasto. Odłożone wcześniej ciasto lekko rozwałkuj, następnie odrywaj z niego spore kawałki i układaj je na masie serowej.
  5. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w 180 °C.
  6. Wystudzony sernik pokrój na kawałki i podawaj z lodami Carte d'Or Caffe latte.