|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
mąka | 1 kilogram | |
cukier | 1 szklanka | |
proszek do pieczenia | 1 szczypta | |
cukier waniliowy | 1 sztuka | |
śmietana | 2 łyżki | |
drożdże | 100 gramów | |
margaryna | 500 gramów | |
Masa makowa: | ||
mak | 1 kilogram | |
cukier | 1 szklanka | |
olejek migdałowy | 1 szczypta | |
posiekane orzechy | 2 łyżki | |
miód | 2 łyżki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Zrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia. |
Krok 2 |
Rozwałkuj, podziel na części wielkości blaszki do pieczenia, upiecz na złoty kolor. |
Krok 3 |
Kiedy ciasto wystygnie, połam je na kawałki wielkości łazanek. |
Krok 4 |
Mak sparz najlepiej mlekiem, przemiel wymieszaj z cukrem, olejkiem migdałowym, posiekanymi orzechami i miodem. Można również użyć gotowej masy makowej. |
Krok 5 |
Ciasto lekko zlej wrzącą wodą i wymieszaj z makiem. |
Autor: przepisy.pl |