| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| mąka | 1 kilogram | |
| cukier | 1 szklanka | |
| proszek do pieczenia | 1 szczypta | |
| cukier waniliowy | 1 sztuka | |
| śmietana | 2 łyżki | |
| drożdże | 100 gramów | |
| margaryna | 500 gramów | |
| Masa makowa: | ||
| mak | 1 kilogram | |
| cukier | 1 szklanka | |
| olejek migdałowy | 1 szczypta | |
| posiekane orzechy | 2 łyżki | |
| miód | 2 łyżki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia. |
| Krok 2 |
| Rozwałkuj, podziel na części wielkości blaszki do pieczenia, upiecz na złoty kolor. |
| Krok 3 |
| Kiedy ciasto wystygnie, połam je na kawałki wielkości łazanek. |
| Krok 4 |
| Mak sparz najlepiej mlekiem, przemiel wymieszaj z cukrem, olejkiem migdałowym, posiekanymi orzechami i miodem. Można również użyć gotowej masy makowej. |
| Krok 5 |
| Ciasto lekko zlej wrzącą wodą i wymieszaj z makiem. |
| Autor: przepisy.pl |