Łamańce (suchary)

8


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
Ciasto:
mąka1 kilogram
cukier1 szklanka
proszek do pieczenia1 szczypta
cukier waniliowy1 sztuka
śmietana2 łyżki
drożdże100 gramów
margaryna500 gramów
Masa makowa:
mak1 kilogram
cukier1 szklanka
olejek migdałowy1 szczypta
posiekane orzechy2 łyżki
miód2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Zrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Rozwałkuj, podziel na części wielkości blaszki do pieczenia, upiecz na złoty kolor.
Krok 3
Kiedy ciasto wystygnie, połam je na kawałki wielkości łazanek.
Krok 4
Mak sparz najlepiej mlekiem, przemiel wymieszaj z cukrem, olejkiem migdałowym, posiekanymi orzechami i miodem. Można również użyć gotowej masy makowej.
Krok 5
Ciasto lekko zlej wrzącą wodą i wymieszaj z makiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl