Łamańce (suchary)
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 sztuka
  • śmietana - 2 łyżki
  • drożdże - 100 gramów
  • margaryna - 500 gramów
  • masa makowa
  • mak - 1 kilogram
  • cukier - 1 szklanka
  • olejek migdałowy - 1 szczypta
  • posiekane orzechy - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Rozwałkuj, podziel na części wielkości blaszki do pieczenia, upiecz na złoty kolor.
  3. Kiedy ciasto wystygnie, połam je na kawałki wielkości łazanek.
  4. Mak sparz najlepiej mlekiem, przemiel wymieszaj z cukrem, olejkiem migdałowym, posiekanymi orzechami i miodem. Można również użyć gotowej masy makowej.
  5. Ciasto lekko zlej wrzącą wodą i wymieszaj z makiem.