Przygotowanie |
Krok 1 |
Marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. |
Krok 2 |
Cebulę posiekaj i wraz z selerem i marchewką przesmaż na oliwie z oliwek. |
Krok 3 |
Dodaj mieloną wołowinę i smaż kilka minut, by mięso nie było surowe. Następnie wlej wino i duś do czasu, gdy płyn nieco odparuje. |
Krok 4 |
Dodaj pomidory i smaż jeszcze ok. 40 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. |
Krok 5 |
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. |
Krok 6 |
Wlej na dno nieco sosu bolońskiego, a na nim ułóż płaty lasagne. Polej beszamelem, posyp plasterkami mozzarelli i startym parmezanem. Tak samo ułóż kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany beszamelem i posypany parmezanem. |
Krok 7 |
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. |