Lasagne alla bolognese

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • czarny pieprz - 1 szczypta
  • marchew - 1 sztuka
  • pomidory - 800 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • bulion wołowy - 1 szklanka
  • łodygi selera naciowego - 2 sztuki
  • szynka gotowana - 150 gramów
  • makaron Lasagne - 400 gramów
  • natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
  • sos beszamelowy - 1 litr
  • wołowina mielona - 500 gramów
  • mozzarella w plastrach - 200 gramów
  • parmezan świeżo starty - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
  2. Cebulę posiekaj i wraz z selerem i marchewką przesmaż na oliwie z oliwek.
  3. Dodaj mieloną wołowinę i smaż kilka minut, by mięso nie było surowe. Następnie wlej wino i duś do czasu, gdy płyn nieco odparuje.
  4. Dodaj pomidory i smaż jeszcze ok. 40 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem.
  6. Wlej na dno nieco sosu bolońskiego, a na nim ułóż płaty lasagne. Polej beszamelem, posyp plasterkami mozzarelli i startym parmezanem. Tak samo ułóż kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany beszamelem i posypany parmezanem.
  7. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.