Lasagne alla bolognese

0


Trudne


90 min.


4 os.

Składniki
bulion wołowy1 szklanka
parmezan świeżo starty 150 gramów
mozzarella w plastrach 200 gramów
wołowina mielona500 gramów
sos beszamelowy1 litr
natka pietruszki posiekana2 łyżki
makaron Lasagne400 gramów
szynka gotowana150 gramów
łodygi selera naciowego2 sztuki
cebula2 sztuki
masło100 gramów
ząbki czosnku2 sztuki
czerwone wino100 mililitrów
sól1 szczypta
pomidory800 gramów
marchew1 sztuka
czarny pieprz1 szczypta
oliwa z oliwek1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Cebulę posiekaj i wraz z selerem i marchewką przesmaż na oliwie z oliwek.
Krok 3
Dodaj mieloną wołowinę i smaż kilka minut, by mięso nie było surowe. Następnie wlej wino i duś do czasu, gdy płyn nieco odparuje.
Krok 4
Dodaj pomidory i smaż jeszcze ok. 40 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem.
Krok 6
Wlej na dno nieco sosu bolońskiego, a na nim ułóż płaty lasagne. Polej beszamelem, posyp plasterkami mozzarelli i startym parmezanem. Tak samo ułóż kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany beszamelem i posypany parmezanem.
Krok 7
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl