Lasagne warzywna
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • mleko - 500 mililitrów
  • makaron lasagne - płaty
  • żółty ser - 400 gramów
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
  • szpinak mrożony w liściach - 300 gramów
  • pomidory - 4 sztuki
  • bakłażan - 300 gramów
  • czosnek w ząbkach - 2 sztuki
  • cebule - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W garnku Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojona jedną cebule i jeden czosnek. Dodaj puszkę pomidorów pelatti, Fix Spaghetti Napoli Knorr i 100 ml wody całość pomieszaj i zagotuj .
  2. Bakłażana pokrój w plastry i przesmaż na oliwie. Odstaw na bok w tym samym garnku przesmaż kolejna cebule i czosnek. Dodaj odciśnięty i pokrojony szpinak. Smaż minutę, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  3. Na spód żaroodpornego naczynia wylej 2 łyżki sosu pomidorowego. Na sosie ułóż pierwszą warstwę suchych płatów makaronu lasagne, rozprowadź . Na makaronie rozprowadź kolejna warstwę sosu, nałóż plastry bakłażana, pomidora i posyp serem.
  4. Następną warstwę ułóż ze szpinaku zaczynając od porcji sosu i tak jak poprzednio posyp serem, a następnie przykryj płatami lasagne.
  5. Ostatnią warstwę makaronu posmaruj resztką sosu i posyp serem. Zapiekaj w piekarniku pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez 30 minut. Danie podawaj na gorąco.