Lasagne z dynią

21


Łatwe


120 min.


4 os.

Składniki
płaty lasagne 12 sztuk
dynia, umyta800 gramów
mięso mielone500 gramów
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
pomidory pelatti z puszki400 gramów
suszone pomidory150 gramów
tarta mozzarella100 gramów
pestki dyni50 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
świeża bazylia1 pęczek
cebula1 sztuka
mąka pszenna2 łyżki
masło2 łyżki
mleko300 mililitrów
gałka muszkatołowa1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Dynię zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Po upieczenie gdy dynia lekko ostygnie obierz kawałki ze skóry.
Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Do mięsa dodaj pokrojone w drobna kostkę, suszone pomidory, pestki dyni i pomidory z puszki. Całość chwilę gotuj.
Krok 3
Sos dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne. Poprawi on smak i konsystencję farszu.
Krok 4
W drugim garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Całość smaż aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej, delikatnie złotej zasmażki wlej zimne mleko. Dodaj szczyptę gałki muszkatowej. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego upieczoną dynię.
Krok 5
W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu na dnie wylej łyżkę – dwie mięsnego farszu. Na farsz ułóż płaty makaronu, na makaron nałóż spora ilość farszu mięsnego i przykryj go sosem beszamelowym z dynią. Następnie czynność powtórz dwa lub trzy razy do wykorzystania składników.
Krok 6
Postaraj się aby wierzch lasagni był wykończony żółtym sosem z dyni. Posyp go tartą mozzarellą i dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 35 minut . Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folie tak, aby ser dobrze się zapiekł.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl