| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Dynię zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Po upieczenie gdy dynia lekko ostygnie obierz kawałki ze skóry.
|
| Krok 2 |
| Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Do mięsa dodaj pokrojone w drobna kostkę, suszone pomidory, pestki dyni i pomidory z puszki. Całość chwilę gotuj.
|
| Krok 3 |
| Sos dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne. Poprawi on smak i konsystencję farszu. |
| Krok 4 |
| W drugim garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Całość smaż aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej, delikatnie złotej zasmażki wlej zimne mleko. Dodaj szczyptę gałki muszkatowej. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego upieczoną dynię.
|
| Krok 5 |
| W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu na dnie wylej łyżkę – dwie mięsnego farszu. Na farsz ułóż płaty makaronu, na makaron nałóż spora ilość farszu mięsnego i przykryj go sosem beszamelowym z dynią. Następnie czynność powtórz dwa lub trzy razy do wykorzystania składników.
|
| Krok 6 |
| Postaraj się aby wierzch lasagni był wykończony żółtym sosem z dyni. Posyp go tartą mozzarellą i dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 35 minut . Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folie tak, aby ser dobrze się zapiekł. |