Lasagne z indykiem i warzywami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 3 sztuki
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory z puszki kostka - 400 gramów
  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • bakłażan - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • bazylia świeża - 1 pęczek
  • ser tarty parmezan - 2 łyżki
  • śmietana 12% - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie oraz bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Paprykę pokrój w kostkę, bazylię pokrój w paseczki a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Oliwę rozgrzej na patelni i przesmaż mięso z indyka - smaż do momentu, gdy nabierze złocistego koloru.
  3. Następnie wlej pomidory z puszki, dodaj paprykę oraz Spaghetti Bolognese Knorr. Całość gotuj na wolnym ogniu 3-5 minut. Dodaj bazylię i wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy i ułóż pierwszą warstwę z plastrów bakłażana i cukinii. Następnie nałóż połowę mięsnego sosu Bolognese i przykryj warstwą cukinii i bakłażana. Czynność tę powtórz raz jeszcze.
  5. Wierzch zapiekanki posmaruj równomiernie śmietaną wymieszaną z parmezanem i posyp orzeszkami. Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 45 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.