Lasagne z indykiem i warzywami

11


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
cukinia3 sztuki
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
pomidory z puszki kostka400 gramów
mięso mielone z indyka500 gramów
bakłażan1 sztuka
papryka zielona1 sztuka
oliwa z oliwek3 łyżki
orzeszki piniowe2 łyżki
bazylia świeża1 pęczek
ser tarty parmezan2 łyżki
śmietana 12%3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Cukinie oraz bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Paprykę pokrój w kostkę, bazylię pokrój w paseczki a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Krok 2
Oliwę rozgrzej na patelni i przesmaż mięso z indyka - smaż do momentu, gdy nabierze złocistego koloru.
Krok 3
Następnie wlej pomidory z puszki, dodaj paprykę oraz Spaghetti Bolognese Knorr. Całość gotuj na wolnym ogniu 3-5 minut. Dodaj bazylię i wymieszaj.
Krok 4
Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy i ułóż pierwszą warstwę z plastrów bakłażana i cukinii. Następnie nałóż połowę mięsnego sosu Bolognese i przykryj warstwą cukinii i bakłażana. Czynność tę powtórz raz jeszcze.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posmaruj równomiernie śmietaną wymieszaną z parmezanem i posyp orzeszkami. Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 45 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl