Lasagne z mięsem i szpinakiem
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 40 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • margaryna - 1 łyżka
  • szpinak mrożony - 400 gram lub świeży - 1 sztuka
  • śmietana 12% - 150 mililitrów
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • zielony makaron do lasagne
  • ser żółty
  • sól do smaku - 1 sztuka
  • pieprz - 1 sztuka
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielimy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, przesmażamy wraz z mięsem na rozgrzanej margarynie.
  2. Fix do spaghetti mieszamy z 1 szklanką wody i wlewamy do podsmażonego mięsa, dusimy razem kilka minut. Szpinak dokładnie płuczemy, dusimy na rozgrzanym maśle z niewielką ilością wody. Wlewamy 100 ml śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy pozostałą śmietanę i układamy warstwę makaronu. Na makaron kładziemy grubą warstwę mięsa mielonego z sosem, drugą wartwę makaronu, następnie cały szpinak, kolejną porcję makaronu i pozostałe mięso. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Najlepiej smakuje odgrzana...