Lasagne z mięsem mielonym i cukinią
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • płat makaronu lasagne - 9 sztuk
  • mięso wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pomidory pelatti z puszki - 1 puszka
  • ser parmezan - 75 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • śmietana - 200 mililitrów
  • ser żółty - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i cukinię pokrój w kosteczkę 1 x 1 cm, czosnek i cebulę drobno posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery oraz marchewkę.
  2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i marchew. Smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie zupełnie suche.
  3. Wtedy dodaj puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz Fix. Do powstałego sosu dodaj paprykę oraz cukinię i wszystko razem gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu i ułóż na nim płaty makaronu. Następnie nałóż warstwę sosu, po czym na nowo ułóż płaty makaronu. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie warstwy makaronu.
  5. Lazanie wykończ z wierzchu śmietaną, posyp obficie serem i piecz w nagrzanym do 180 ⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.