Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 gramów
  • Fix Lasagne Knorr - 1 opakowanie
  • makaron Lasagne - 200 gramów
  • pomidory pelatti - 200 gramów
  • świeży szpinak - 100 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • starty żółty ser - 150 gramów
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów
  • woda - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr rozmieszaj z 200 mililitrami wody i śmietaną. Zagotuj.
  2. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj zmielone mięso i smaż razem. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki razem z sokiem. Duś 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.
  3. Żaroodporne naczynie posmaruj odrobiną sosu Knorr. Ułóż płaty makaronu, a następnie kolejno mięso i liście szpinaku. Ułożoną warstwę posmaruj sosem i posyp startym serem – całą tę czynność powtórz raz jeszcze.
  4. Wierzch zapiekanki przykryj płatami makaronu, posmaruj sosem, a następnie posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 30 minut.