Lasagne z tuńczykiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 1 sztuka
  • tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki
  • kapary - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • pomidory pelati - 1 opakowanie
  • Naturalnie smaczne Lasagne Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory - 3 sztuki
  • ser żółty - 50 gramów
  • awokado - 3 sztuki
  • śmietana 18% - 50 mililitrów
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • makaron lasagne - płaty - 12 sztuk
  • oliwa - 2 łyżki

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku wymieszaj pomidory z puszki oraz kapary z Knorr Naturalnie smaczne i 100 ml wody. Całość gotuj 2-3 minuty aż sos zrobi się gęsty.
  2. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.
  4. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.