Lasagne ze szpinakiem i grzybami

15


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
makaron Lasagne1 opakowanie
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
szpinak (świeży lub mrożony)500 gramów
pieczarki500 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
ząbek czosnku2 sztuki
białe cebule2 sztuki
suszone pomidory150 gramów
orzechy włoskie40 gramów
mleko0.5 litrów
mąka150 gramów
masło20 gramów
starty żółty ser80 gramów
gałka muszkatołowa5 gramów
olej20 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w cząstki. Suszone pomidory w paski. Orzechy lekko posiekaj.
Krok 2
Na patelni smaż cebulę z czosnkiem oraz pieczarki. Następnie dodaj oczyszczony szpinak oraz orzechy i suszone pomidory. Smaż przez chwilę. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 3
Przygotuj sos beszamelowy: na maśle podsmaż krótko mąkę, następnie wlewaj mleko energicznie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr oraz gałkę muszkatołową. Zagotuj sos, powinien być gęsty.
Krok 4
W naczyniu żaroodpornym, dno posmaruj sosem beszamelowym, następnie połóż warstwę makaronu, ponownie polej sosem, ułóż masę szpinakową, posyp startym serem i przykryj drugą warstwą makaronu. Czynność tę powtórz do wyczerpania przygotowanych produktów, ale tak, aby masa nie wystawała ponad naczynie.
Krok 5
Ostatnią warstwę makaronu polej obficie sosem oraz posyp pozostałym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład Spaghetti Toscana Knorr.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl