Lasagne ze szpinakiem i ricottą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron lasagne - płaty - 12 sztuk
  • ser ricotta - 250 gramów
  • mrożony szpinak - 400 gramów
  • orzeszki pinii - 2 łyżki
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta
  • pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
  • szalotki - 2 sztuki
  • tarta mozzarella - 100 gramów
  • Naturalnie smaczne Lasagne Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj rozmrożony, odciśnięty z soku szpinak i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, całość dopraw do smaku ostra papryką. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Na koniec szpinak wymieszaj z serem ricotta i wcześniej uprażonymi orzeszkami pinii. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
  3. Do garnka wlej puszkę pomidorów pelati (około 400 ml) dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne, które idealnie zagęści i doprawi sos. Całość zagotuj, gorący sos wymieszaj ze śmietaną.
  4. Na dno żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu pomidorowego ułóż na nim płaty lasagne. Na makaron nałóż warstwę szpinaku przykryj makaronem i posmaruj sosem pomidorowym. Czynność powtórz dwukrotnie, tak aby lasagne miała trzy warstwy.
  5. Wierzch lasagne posmaruj pozostałym pomidorowym sosem i posyp po wierzchu tartą mozzarellą.
  6. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia usuń folię, tak aby ser na wierzchu mógł się zapiec.