• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania Roberta Makłowicza
    • Dania i przekąski
      Dania główneDania Roberta MakłowiczaDobrze przyprawioneDania mączneDietyJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizze
      PrzystawkiSałatkiSmażenie bez pryskaniaSosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupyPlacki ziemniaczaneKebab
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyCiasteczka owsianeMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Diety
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • Okazje
      GrillSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      ŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie dania
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze Dania
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalna
      Kuchnia polskaKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Kasza jaglanaDobrze przyprawioneSałatki
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Makarony
  • Lasagne
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą
piątek, 12.01.2018
Przystawka
Zupa
Danie główne
Deser

Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Autor: przepisy.pl
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 4 osoby4
40Oceń przepis jako pierwszy
736
11
WYDRUKUJ
1160 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
1300 osób zapisało
Składniki
  • makaron lasagne - płaty
    12 szt.
  • ser ricotta
    250 g
  • mrożony szpinak
    400 g
  • orzeszki pinii
    2 łyżki
  • Chili z Indii Knorr
    1 szczypta
  • pomidory pelatti z puszki
    1 opak.
  • szalotki
    2 szt.
  • tarta mozzarella
    100 g
  • Fix Naturalnie smaczne Lasagne Knorr
    1 opak.
  • śmietana 18%
    100 ml
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
    2 łyżki
  • sól
    1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
    1 szczypta
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
Przygotowanie

Przewijaj przepis gestem: Wyłączone

  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą – krok 1
    Krok 1
    Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj rozmrożony, odciśnięty z soku szpinak i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, całość dopraw do smaku ostra papryką. Odstaw do wystygnięcia.
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą – krok 2
    Krok 2
    Na koniec szpinak wymieszaj z serem ricotta i wcześniej uprażonymi orzeszkami pinii. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą – krok 3
    Krok 3
    Do garnka wlej puszkę pomidorów pelati (około 400 ml) dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne, które idealnie zagęści i doprawi sos. Całość zagotuj, gorący sos wymieszaj ze śmietaną.
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą – krok 4
    Krok 4
    Na dno żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu pomidorowego ułóż na nim płaty lasagne. Na makaron nałóż warstwę szpinaku przykryj makaronem i posmaruj sosem pomidorowym. Czynność powtórz dwukrotnie, tak aby lasagne miała trzy warstwy.
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą – krok 5
    Krok 5
    Wierzch lasagne posmaruj pozostałym pomidorowym sosem i posyp po wierzchu tartą mozzarellą.
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą – krok 6
    Krok 6
    Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia usuń folię, tak aby ser na wierzchu mógł się zapiec.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar
    Orzeszki pinii można zastąpić np. ziarnami słonecznika. Szpinak można doprawić dodatkowo szczyptą gałki muszkatołowej.
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemChili z Indii KnorrREKLAMAChili z Indii KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Listonic
Komentarze (11)
Wszystkie komentarze

Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta – przyrządź na obiad lub kolację – zarówno tę uroczystą, jak i mniej zobowiązującą. Potrawa dobrze sprawdzi się też jako danie, które zapakujesz do pracy. Lasagne nabiera specyficznego smaku, dzięki dodatkowi szpinaku, sera ricotta oraz orzeszków piniowych. Liście szpinaku rozmroź (jeśli chcesz, użyj świeżego), a dla wydobycia z niego smaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię (może być suszona). Ostrą papryczkę chili pozbaw najpierw białych przerostów i pestek, które są źródłem ostrości. Orzeszki piniowe upraż, a dla urozmaicenia dodaj również orzeszki ziemne, ziarna słonecznika i pestki dyni. Wierzch potrawy posyp serem, np. tartą mozzarellą. Do dekoracji użyj połówek pomidorków koktajlowych. Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta podawaj w kawałkach na talerzu, z dodatkiem na przykład sałatki z pomidorem, ogórkiem, papryką, czerwoną cebulą oraz sosem winegret. Sprawdź nasz przepis na aromatyczną lasagne i przekonaj się, jak łatwo da się ją przyrządzić. Odkryj swój własny pomysł na jej podanie. Smacznego!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Dziękujemy!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych przez Administratora danych osobowych Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), Al. Jerozolimskie 134 w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl. Oświadczam, że zostałem poinformowany o dobrowolności podania danych, jak również o przysługujących prawach do dostępu do danych, możliwości ich poprawiania lub żądania ich usunięcia.Jerozolimskie 134 zgodnie z ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2013 r., poz. 1422).
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

40Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy

Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:

Knorr
Hellman's
Rama
Kasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowy
Regulamin
Polityka prywatności
Reklama
  • Ogólne Warunki
  • Cennik
Polityka plików cookie