Łasuch
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 170'- 180'C °C

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy z 6 jaj - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 1 litr
  • mleko - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko w proszku - 1.5 szklanek
  • kakao - 3 łyżki
  • wafle - 1 opakowanie
  • bakalie - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladowy biszkopt przekroić na pół. Kremówkę ubić, dodając ewentualnie cukier puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.
  2. Kasię, cukier i mleko zagotować. Ostudzić, dodać kakao i wymieszać.
  3. Dodać drobno pokruszone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę.
  4. Dodać mleko w proszku i dobrze utrzeć.
  5. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
  6. Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną.
  7. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.