Łatwa drożdżówka

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
drożdże10 dekagramów
cukier1 szklanka
jajko5 sztuk
mleko1 szklanka
olej1 szklanka
mąka5 szklanek
sól1 szczypta
bakalie1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Do dużego, wysokiego garnka wsypać po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, rozbełtane całe jajka, lekko podgrzane mleko, olej, przesianą mąkę. NIE MIESZAĆ! Garnek z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 godzin.
Krok 2
Potem dodać szczyptę soli, ewentualnie bakalie lub drobne owoce typu : borówki, poziomki. Wymieszać mikserem.
Krok 3
Wierzch ciasta można posypać kruszonką: 0,5 kostki Kasi, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki, zagnieść.
Krok 4
Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Pokruszyć kruszonkę. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 100 stopni.
Krok 5
Gdy osiągnie tę temperaturę, nastawić 160 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.
Krok 6
Uwaga nr 1: Przepis na dużą blachę. Uwaga nr 2: Ciasto po wymieszaniu ma dość rzadką konsystencję. Ciasto w sumie nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl