Przygotowanie |
Krok 1 |
Do dużego, wysokiego garnka wsypać po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, rozbełtane całe jajka, lekko podgrzane mleko, olej, przesianą mąkę. NIE MIESZAĆ! Garnek z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 godzin. |
Krok 2 |
Potem dodać szczyptę soli, ewentualnie bakalie lub drobne owoce typu : borówki, poziomki. Wymieszać mikserem. |
Krok 3 |
Wierzch ciasta można posypać kruszonką: 0,5 kostki Kasi, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki, zagnieść. |
Krok 4 |
Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Pokruszyć kruszonkę. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 100 stopni. |
Krok 5 |
Gdy osiągnie tę temperaturę, nastawić 160 stopni i piec jeszcze 30-40 minut. |
Krok 6 |
Uwaga nr 1: Przepis na dużą blachę. Uwaga nr 2: Ciasto po wymieszaniu ma dość rzadką konsystencję. Ciasto w sumie nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi. Smacznego! |