Łatwa drożdżówka

Składniki:

  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 5 sztuk
  • mleko - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • mąka - 5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • bakalie - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego, wysokiego garnka wsypać po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, rozbełtane całe jajka, lekko podgrzane mleko, olej, przesianą mąkę. NIE MIESZAĆ! Garnek z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 godzin.
  2. Potem dodać szczyptę soli, ewentualnie bakalie lub drobne owoce typu : borówki, poziomki. Wymieszać mikserem.
  3. Wierzch ciasta można posypać kruszonką: 0,5 kostki Kasi, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki, zagnieść.
  4. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Pokruszyć kruszonkę. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 100 stopni.
  5. Gdy osiągnie tę temperaturę, nastawić 160 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.
  6. Uwaga nr 1: Przepis na dużą blachę. Uwaga nr 2: Ciasto po wymieszaniu ma dość rzadką konsystencję. Ciasto w sumie nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi. Smacznego!