Łatwy placek owocowy

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • margaryna - 125 gramów
  • tłuszcz - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • jabłka - 0.5 kilogramów
  • cukier puder - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij z cukrem. Ubijając dalej, dodawaj żółtka, cukier waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlej roztopioną margarynę.
  2. Wyłóż ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy. Jabłka pokrój na kawałki, daj do ciasta. Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem. Taki placek można też upiec ze śliwkami lub rabarbarem.