| |||||||||
| Składniki | ||
| tłuszcz | 1 łyżka | |
| bułka tarta | 1 łyżka | |
| mąka pszenna | 1.5 szklanek | |
| cukier | 1 szklanka | |
| margaryna | 125 gramów | |
| jajka | 4 sztuki | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| jabłka | 0.5 kilogramów | |
| cukier puder | 1 łyżka | |
| cukier wanilinowy | 1 opakowanie |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Białka ubij z cukrem. Ubijając dalej, dodawaj żółtka, cukier waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlej roztopioną margarynę. |
| Krok 2 |
| Wyłóż ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy. Jabłka pokrój na kawałki, daj do ciasta. Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni. |
| Krok 3 |
| Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem. Taki placek można też upiec ze śliwkami lub rabarbarem. |
| Autor: sylwusia29 |