Lazania na słodko

Składniki:

  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 6 sztuk
  • posiekane orzechy włoskie - 4 łyżki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • białka - 2 sztuki
  • gęsta kwaśna śmietana - 2 szklanki
  • owoce kandyzowane - 5 łyżek
  • gotowa masa makowa - 1 opakowanie
  • makaron na lazanie - 12 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Lazanie gotuj we wrzątku przez 2 minuty, wyjmij i wystudź.
  2. Ubij białka i wymieszaj delikatnie z masą makową.
  3. Odłóż po 1/3 posiekanych orzechów i owoców kandyzowanych do dekoracji, resztę dodaj do masy makowej.
  4. Śmietanę zmiksuj z mlekiem, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia włóż 2 płaty ciasta.
  6. Posmaruj niewielką ilością sosu śmietanowego i porcją masy makowej.
  7. Czynność powtarzaj, do momentu wyczerpania składników.
  8. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Udekoruj odłożonymi bakaliami.