Łazanki z kapustą i kurkami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kiszona kapusta - 0.5 kilogramów
  • świeże kurki - 20 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • cukier - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • olej z pestek winogron - 4 łyżki
  • masło - 3 łyżki
  • makaron łazanki - 25 dekagramów
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną sprawdzić na kwaśność. Jeśli trzeba - lekko wypłukać. Zalać wodą tak by ją przykryła i gotować 30 minut.
  2. W tym czasie umyć i osuszyć kurki. Pokroić tak by nie były za duże . Usmażyć na maśle z łyżka oleju na rumiano - dorzucić pokrojoną drobno cebulę i dosmażyć na złoto ( ja smażę 15 minut - dodaje cebulę i jak jest złota potem podlewam kilkoma łyżkami wody i duszę aż płyn odparuje ).
  3. Odcedzić kapustę zostawiając trochę płynu ( ok. 1/3 szklanki
  4. Wymieszać kapustę z kurkami i cebulą. Dodać rozkruszoną mini kostkę Cebulka i kostkę grzybową , olej i dusić na małym gazie mieszając.
  5. Nastawić wodę na makaron - wrzucić kostkę Rosołu z kury Knorr. Zagotować. Na wrzącą wrzucać łazanki. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do kapusty.
  6. Doprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą cukru.
  7. Odstawić na 30 minut , a potem ponownie podgrzać.