Leczo z chorizo
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kiełbasa chorizo lub inna paprykowa - 300 gramów
  • Fix Leczo Knorr - 1 opakowanie
  • kalmary - 300 gramów
  • pomidory pelatti - 400 gramów
  • cebula biała - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeży tymianek - gałązki - 2 sztuki
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w talarki. Kalmary pokrój w pierścienie.
  2. Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Rozgnieć czosnek. Gałązki tymianku oskub z listków.
  3. Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną kiełbasę, dodaj cebulę, rozgnieciony czosnek oraz kalmary. Smaż chwilę. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i dodaj pomidory wraz z zalewą. Wymieszaj.
  4. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Dodaj listki tymianku i duś na małym ogniu 5-8 minut. Dopraw do smaku pieprzem cayenne oraz solą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawaj z pieczywem.