Leczo z kiełbasą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • sucha kiełbasa - 500 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • woda - 500 mililitrów
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pomidor - 4 sztuki
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • olej do smażenia - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku usmaż drobno pokrojony boczek.
  2. Cebulę pokrój w plastry, dodaj do boczku i duś, aż zmięknie.
  3. Papryki oczyść z pestek, pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie wszystko pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka.
  4. Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Knorr i duś całość na wolnym ogniu przez 10 minut.
  5. Kiełbasę pokrój w większe kawałki, dodaj do leczo i duś jeszcze 5 minut. Do mięsnego leczo doskonale pasują gotowane ziemniaki lub ryż.