Legumina z ryżu
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko - 1000 mililitrów
  • sól do ryżu - 1 szczypta
  • rodzynki - 1 szklanka
  • jabłka - 1 kilogram
  • skórka z 1/2 cytryny - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 sztuka
  • miód - 2 łyżki
  • jajka - 6 sztuk
  • masło - 4 łyżki
  • cukier - 5 łyżek
  • ryż - 1 kilogram
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
  • słodka śmietanka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż opłucz i osącz. Wrzuć na gotujące mleko. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę masła i odrobinę soli. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem do zgęstnienia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, aby doszedł (powinien być miękki, ale nie rozsypywać się).
  2. Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami cukru.
  3. Masło dobrze utrzyj i połącz z żółtkami.
  4. Dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i miód. Dodaj rodzynki. Wymieszaj z ryżem.
  5. Do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy nałóż warstwę masy ryżowej, warstwę pokrojonych lub startych jabłek z cynamonem i następna warstwę ryżu. Polej odrobiną słodkiej śmietanki. Piecz w piekarniku.