| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ryż opłucz i osącz. Wrzuć na gotujące mleko. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę masła i odrobinę soli. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem do zgęstnienia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, aby doszedł (powinien być miękki, ale nie rozsypywać się). |
| Krok 2 |
| Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami cukru. |
| Krok 3 |
| Masło dobrze utrzyj i połącz z żółtkami. |
| Krok 4 |
| Dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i miód. Dodaj rodzynki. Wymieszaj z ryżem. |
| Krok 5 |
| Do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy nałóż warstwę masy ryżowej, warstwę pokrojonych lub startych jabłek z cynamonem i następna warstwę ryżu. Polej odrobiną słodkiej śmietanki. Piecz w piekarniku. |