Legumina z ryżu

14


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
mleko1000 mililitrów
sól do ryżu1 szczypta
rodzynki1 szklanka
jabłka1 kilogram
skórka z 1/2 cytryny1 sztuka
cukier waniliowy1 sztuka
miód2 łyżki
jajka6 sztuk
masło4 łyżki
cukier5 łyżek
ryż1 kilogram
Cynamon z Wietnamu Knorr1 szczypta
słodka śmietanka
Przygotowanie
Krok 1
Ryż opłucz i osącz. Wrzuć na gotujące mleko. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę masła i odrobinę soli. Zamieszaj. Gotuj pod przykryciem do zgęstnienia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, aby doszedł (powinien być miękki, ale nie rozsypywać się).
Krok 2
Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami cukru.
Krok 3
Masło dobrze utrzyj i połącz z żółtkami.
Krok 4
Dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i miód. Dodaj rodzynki. Wymieszaj z ryżem.
Krok 5
Do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy nałóż warstwę masy ryżowej, warstwę pokrojonych lub startych jabłek z cynamonem i następna warstwę ryżu. Polej odrobiną słodkiej śmietanki. Piecz w piekarniku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl