Cytrynowa tarta

Składniki:

  • cytryna - 4 sztuki
  • mąka - 400 gramów
  • masło - 200 gramów
  • cukier puder - 2 szklanki
  • żółtko - 1 sztuka
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka
  • jajka - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiekaj z połową masła, dodaj żółtko, 2 łyżki cukru pudru, aromat waniliowy, łyżkę wody i łyżkę oliwy. Zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.
  2. Rozwałkuj podsypując mąką i wyłóż na blachę. Ponakłuwaj widelcem i wypełnij suchym ryżem lub fasolą, ładniej się dzięki temu upiecze i będzie płaskie. Piecz piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.15 minut.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie. Dużą miskę ustaw nad garnkiem gotującej się wody i wbij do niej surowe jaja. Dodaj resztę masła, 300g cukru pudru. Ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści.
  4. Cytryny sparz i zetrzyj z nich skórkę. Sok wyciśnij do szklanki. Dodaj razem ze skórką cytrynową do masy, cały czas ubijając. Gdy zgęstnieje wylej na upieczone ciasto i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Przed podaniem cytrynowe ciasto oprósz pozostałym cukrem pudrem.