Lekka surówka z kalafiorem i kalarepą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior mały - 1 sztuka
  • kalarepa - 1 sztuka
  • pomidor duży - 1 sztuka
  • rzodkiewki - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • woda - 3 łyżki
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior dzielimy na małe różyczki (nie gotujemy), kalarepę kroimy w słupki, pomidora w cząstki, rzodkiewki w plasterki. Koperek i szczypiorek drobno siekamy.
  2. Sos sałatkowy francuski winegret Knorr mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek i wodą. Dodajemy do warzyw i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
  3. Surówka znakomicie nadaje się do pieczeni wieprzowych czy wołowych.