Zupa "Trio dyniowe"

22


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
dynia400 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
mleko400 mililitrów
miód1 łyżka
cytryna1 sztuka
pestki dyni2 łyżki
olej z dyni2 łyżki
oliwa2 łyżki
liście szałwii do dekoracji
pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną piecz w 200 °C przez 30 minut.
Krok 2
Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i pozbądź się pestek.
Krok 3
Zagotuj mleko z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj miąższ z dyni, pieprz Cayenne oraz miód.
Krok 4
Wszystko zagotuj, dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.
Krok 5
Pestki z dyni upraż na patelni. Zupę przelej na szeroki talerz, posyp pestkami z dyni i polej olejem z dyni. Udekoruj listkami szałwii.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl