Zupa "Trio dyniowe"
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 400 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • mleko - 400 mililitrów
  • miód - 1 łyżka
  • cytryna - 1 sztuka
  • pestki dyni - 2 łyżki
  • olej z dyni - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • liście szałwii do dekoracji
  • pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną piecz w 200 °C przez 30 minut.
  2. Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i pozbądź się pestek.
  3. Zagotuj mleko z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj miąższ z dyni, pieprz Cayenne oraz miód.
  4. Wszystko zagotuj, dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.
  5. Pestki z dyni upraż na patelni. Zupę przelej na szeroki talerz, posyp pestkami z dyni i polej olejem z dyni. Udekoruj listkami szałwii.