Lekki placek z owocami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
cukier0.75 szklanek
cukier waniliowy1 opakowanie
jajko2 sztuki
zmielone migdały10 dekagramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
owoce sezonowe70 dekagramów
Dekoracja:
cukier3 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 2
Stopniowo dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
Krok 3
Następnie delikatnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z migdałami. Jeśli nie mam w domu migdałów, to dodaję mielone orzechy włoskie (ciasto wtedy jest w środku ciemniejsze), co zapobiega opadaniu owoców na spód.
Krok 4
Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i wyrównać powierzchnię.
Krok 5
Na wierzchu ciasta ułożyć owoce.
Krok 6
Piec około 70 minut w temperaturze 180°C.
Krok 7
Upieczony placek posypać cukrem pudem lub grubym kryształem bądź płatkami migdałowymi. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl