Lekki placek z owocami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 70 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • zmielone migdały - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • owoce sezonowe - 70 dekagramów
  • dekoracja
  • cukier - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
  3. Następnie delikatnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z migdałami. Jeśli nie mam w domu migdałów, to dodaję mielone orzechy włoskie (ciasto wtedy jest w środku ciemniejsze), co zapobiega opadaniu owoców na spód.
  4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i wyrównać powierzchnię.
  5. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce.
  6. Piec około 70 minut w temperaturze 180°C.
  7. Upieczony placek posypać cukrem pudem lub grubym kryształem bądź płatkami migdałowymi. Smacznego!