Cytrynowe ciasto na podwieczorek

Składniki:

  • mąka tortowa - 3 szklanki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 400 gramów
  • starta skórka z cytryny - 2 łyżeczki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • sól - 0.2 łyżeczek
  • jogurt naturalny - 1 szklanka
  • masło - 225 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Masło wyciągnij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Mąkę przesiej razem z solą i sodą oczyszczoną. Odstaw.
  2. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj razem z 1,5 szklanki cukru, masłem, skórką cytrynową i jogurtem. Stopniowo do ucieranej masy dodawaj mieszaninę mąki. Pozostałe białka ubij na sztywną pianę razem ze szczypta soli.
  3. Wymieszaj ostrożnie z resztą składników, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Przygotuj wysmarowana tłuszczem formę babkową i przelej ostrożnie ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut.
  4. Zostaw do ostygnięcia i wyciągnij ciasto z formy delikatnie odwracając ją na drugą stronę. Zetnij spód aby cytrynowa baba mogła stabilnie stać na talerzu. Lekkie cytrynowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem i podawać na stół.