Lekkie danie z ryżu

Składniki:

  • mięso z drobiu - 150 gramów
  • ryż - 150 gramów
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 100 gramów
  • mrożone warzywa z groszkiem - 150 gramów
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • pasta curry - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze wypłucz ryż i zalej go czterema szklankami gorącej wody a następnie odstaw go na 10 minut.
  2. Rozpuść kostkę rosołową Knorr w dwóch szklankach gorącej wody z kurkumą.
  3. Skrój mięso w niewielką kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć pastę biryani, imbir, cebulę czosnek i mięso. Obsmaż dokładnie mięso.
  4. Potem odsącz ryż i rozprowadź go na mięsie. Zalej to wszystko rosołem i gotuj na solidnym ogniu aż mięso zmięknie a płyn wyparuje.
  5. Ułóż mrożone warzywa na ryżu i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 10 minut.