Leśna śmietanka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • jajko - 8 sztuk
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2.5 łyżki
  • śmietankowa masa do tortów - 1 opakowanie
  • jagody - 20 dekagramów
  • marmolada różana - 1 opakowanie
  • bita śmietana - 1 opakowanie
  • perełki spożywcze - 1 opakowanie
  • starta czekolada - 1 opakowanie
  • limetka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, później miksować białka dodając stopniowo cukier i ubić całkowicie.
  2. Do ubitej masy dodać żółtka i powoli wymieszać.
  3. Dodać przesiany proszek do pieczenia i stopniowo dodawać przesianą mąkę i powoli mieszać.
  4. Na koniec dodać kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto wlać do wysmarowanej tortownicy i piec w 200 C 35 minut.
  6. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części.
  7. Pierwszą posmarować marmoladą, na nią kolejny biszkopt, ten posmarować masą śmietankową (nie całą), na to posypać jagody (nie wszystkie).
  8. Przykryć ostatnią warstwa biszkoptu.
  9. Cały posmarować resztą masy - górę i boki.
  10. Boki obsypać startą czekoladą.
  11. A górę ozdobić według własnego pomysłu.