Leśna szarlotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka tortowa - 3 szklanki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • mus jabłkowy - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto z Kasi, żółtek, mąki tortowej, proszku do pieczenia oraz 0,5 szklanki cukru.
  2. Podzielić ciasto na trzy części.
  3. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  4. Ubić piankę z białek z dodatkiem 1 szklanki cukru oraz 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej.
  5. Blachę wylepić jedną częścią ciasta.
  6. Na to wyłożyć mus jabłkowy, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kolejną porcję ciasta.
  7. To przykryć pianą ubitą z białek.
  8. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.
  9. Piec w temperaturze około 170 stopni C.
  10. Po upieczeniu polać lukrem z cukru pudru.