Letnia sałatka na grilla z koprem włoskim
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bulwa kopru włoskiego - 2 sztuki
  • pomarańcza - 3 sztuki
  • rukola - 300 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • dowolna wódka anyżowa, np. Ricard pastiss - 2 łyżki
  • kostka sera feta - 1 sztuka
  • migdały lub dowolne inne orzechy - 100 gramów
  • Mieszanka Włoska Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta pokrój w kostkę, migdały upraż na patelni i pokrusz.
  2. W misce wymieszaj likier z wódki anyżowej, oliwę, sok z cytryny, Mieszankę Knorr. Wszystko razem dokładnie połącz.
  3. Bulwy kopru włoskiego umyj, pokrój w cienkie plastry – najlepiej na szatkownicy – i przełóż do miski z sosem.
  4. Pomarańcze obierz ze skóry, wytnij z nich segmenty, połącz z koprem, do całości dodaj rukolę i ser feta.
  5. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj ze sobą. Przełóż do miski do serwowania sałatki. Z wierzchu udekoruj pokruszonymi migdałami.