Letnia tarta z brzoskwiniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 2 sztuki
  • mąka tortowa - 170 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • masa
  • brzoskwinie - 4 sztuki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, sól i schłodzoną Kasię.
  2. Szybko zagnieść i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wykleić nim natłuszczoną formę do tarty.
  4. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15 - 20 minut.
  5. W międzyczasie utrzeć jajko z mlekiem i polać nim upieczoną tartę.
  6. Znowu wstawić do piekarnika na 5 minut, aż polewa się zetnie.
  7. Brzoskwinie pokroić w półksiężyce i udekorować nimi tartę.
  8. Zapiec około 5 minut.
  9. Podawać z bitą śmietaną, brązowym cukrem trzcinowym i suszonymi bakaliami. Oczywiście jeżeli ktoś nie jest na diecie.