Letnie babeczki z wisienkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 8 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 12 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 12 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12 dekagramów
  • cukier - 12 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 50 mililitrów
  • kwaśna śmietana - 50 mililitrów
  • marmolada rabarbarowa - 2 łyżki
  • marmolada wiśniowa - 0.5 opakowań
  • śmietana kremówka - 0.25 litrów
  • owoce sezonowe - 30 dekagramów
  • płatki migdałowe - 2.5 dekagramy
  • galaretka - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Składniki do przygotowania ciasta wyłożyć do robota kuchennego.
  2. Wyrobić sprężyste ciasto.
  3. Płaskie foremki w kształcie babeczek (lub muffinek) o średnicy 12 cm, napełnić ciastem i chłodzić około 30 minut.
  4. Część ciasta ze środka babeczki odgarnąć w kierunku brzegu foremki.
  5. Foremki wstawić na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia (8-10 minut).
  6. Upieczone spody posmarować marmoladą rabarbarową.
  7. Galaretkę podgrzać, wymieszać ze świeżymi owocami.
  8. Ułożyć owoce, posypać prażonymi migdałami.