|
Składniki | ||
liść laurowy | 2 sztuki | |
pieprz | 1 szczypta | |
śmietana | 1 szklanka | |
sól | 1 szczypta | |
cukier | 1 szczypta | |
mąka | 1 łyżka | |
masło | 1 łyżka | |
bulion | 0.5 szklanek | |
ocet winny | 2 łyżki | |
tarty chrzan | 0.5 szklanek | |
lin | 1 kilogram |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Liny odfiltetuj, pokrój na niewielkie kawałki, oprósz solą i pieprzem. Pozostaw przykryte około 30 minut. |
Krok 2 |
Ryby smaż około 3 minuty w rondlu na maśle*, posyp pokruszonymi listkami laurowymi, skrop bulionem i duś około 10 minut. Dodaj chrzan. |
Krok 3 |
Śmietanę wymieszaj z mąką, solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Wlej do ryby i duś jeszcze około 15 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |
Autor: pasibrzuch |