| |||||||||
| Składniki | ||
| liść laurowy | 2 sztuki | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| śmietana | 1 szklanka | |
| sól | 1 szczypta | |
| cukier | 1 szczypta | |
| mąka | 1 łyżka | |
| masło | 1 łyżka | |
| bulion | 0.5 szklanek | |
| ocet winny | 2 łyżki | |
| tarty chrzan | 0.5 szklanek | |
| lin | 1 kilogram |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Liny odfiltetuj, pokrój na niewielkie kawałki, oprósz solą i pieprzem. Pozostaw przykryte około 30 minut. |
| Krok 2 |
| Ryby smaż około 3 minuty w rondlu na maśle*, posyp pokruszonymi listkami laurowymi, skrop bulionem i duś około 10 minut. Dodaj chrzan. |
| Krok 3 |
| Śmietanę wymieszaj z mąką, solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Wlej do ryby i duś jeszcze około 15 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |
| Autor: pasibrzuch |