Lin duszony w chrzanie

Składniki:

  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • bulion - 0.5 szklanek
  • ocet winny - 2 łyżki
  • tarty chrzan - 0.5 szklanek
  • lin - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Liny odfiltetuj, pokrój na niewielkie kawałki, oprósz solą i pieprzem. Pozostaw przykryte około 30 minut.
  2. Ryby smaż około 3 minuty w rondlu na maśle*, posyp pokruszonymi listkami laurowymi, skrop bulionem i duś około 10 minut. Dodaj chrzan.
  3. Śmietanę wymieszaj z mąką, solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Wlej do ryby i duś jeszcze około 15 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.