Linguini z cukinią po sycylijsku
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron linguini lub spaghetti - 150 gramów
  • Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • anchois lub mała puszka koreczków helskich - 20 gramów
  • filet z ryby (np. z łososia lub dorsza) - 100 gramów
  • białe wino - 100 mililitrów
  • świeża bazylia - 50 gramów
  • woda - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Cukinię pokrój w paseczki, koreczki anchois posiekaj, rybę pokrój w kostkę.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę. Dodaj cukinię, smaż chwilę. Dodaj koreczki anchois i rybę.
  3. Całość podlej winem, a następnie gotuj pod przykryciem około 3 minut. Po tym czasie dodaj makaron.
  4. Fix Knorr wymieszaj z 200 ml zimnej wody i zalej nim składniki na patelni. Całość gotuj 2-3 minuty.
  5. Tuż przed podaniem do gotowej już pasty dodaj pokrojoną w paseczki bazylię. Białe wino możesz zastąpić wermutem, który wzbogaci potrawę o ziołową nutę.