| |||||||||
| Składniki | ||
| cukier | 250 gramów | |
| woda | 2 łyżki | |
| sok z 1 cytryny | 2 unit |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Wsypać do garnka cukier, dodać dwie łyżki wody i zrobić karmel: poczekać jak zacznie bulgotać i zmieniać kolor na złoty. |
| Krok 2 |
| Wtedy można zacząć mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. |
| Krok 3 |
| Na końcu dodać kilka kropel soku z cytryny. |
| Krok 4 |
| Zamieszać, zdjąć z ognia i wylewać duże krople karmelu na arkusz papieru do pieczenia albo pergaminu. |
| Krok 5 |
| Do każdej z nich wkładać długie patyczki i zostawić lizaki do ostygnięcia. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |