Lody truskawkowe

Składniki:

  • cukier - 150 gramów
  • mleko - 400 mililitrów
  • żółtka - 4 sztuki
  • laska wanilii - 0.5 sztuk
  • śmietana kremowa - 60 mililitrów
  • owoce mieszanka - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Owoce przebierz, opłucz i obierz z szypułek. Następnie rozrób w mikserze.
  2. Mleko zagotuj z owocami.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, a następnie wlej gorące mleko i podgrzej na małym ogniu, aż zgęstnieje. Nie gotuj.
  4. Następnie szybko ozięb, wlej do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości. Wstaw do zamrażalnika, włącz maszynkę i kręć, do czasu gdy masa zgęstnieje. Pod koniec zamrażania wymieszaj z przecierem z truskawek lub poziomek i śmietaną.