| |||||||||
| Składniki | ||
| cukier | 150 gramów | |
| mleko | 400 mililitrów | |
| żółtka | 4 sztuki | |
| laska wanilii | 0.5 sztuk | |
| śmietana kremowa | 60 mililitrów | |
| owoce mieszanka | 150 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Owoce przebierz, opłucz i obierz z szypułek. Następnie rozrób w mikserze. |
| Krok 2 |
| Mleko zagotuj z owocami. |
| Krok 3 |
| Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, a następnie wlej gorące mleko i podgrzej na małym ogniu, aż zgęstnieje. Nie gotuj. |
| Krok 4 |
| Następnie szybko ozięb, wlej do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości. Wstaw do zamrażalnika, włącz maszynkę i kręć, do czasu gdy masa zgęstnieje. Pod koniec zamrażania wymieszaj z przecierem z truskawek lub poziomek i śmietaną. |
| Autor: pasibrzuch |