|
Składniki | ||
cukier | 150 gramów | |
mleko | 400 mililitrów | |
żółtka | 4 sztuki | |
laska wanilii | 0.5 sztuk | |
śmietana kremowa | 60 mililitrów | |
owoce mieszanka | 150 gramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Owoce przebierz, opłucz i obierz z szypułek. Następnie rozrób w mikserze. |
Krok 2 |
Mleko zagotuj z owocami. |
Krok 3 |
Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, a następnie wlej gorące mleko i podgrzej na małym ogniu, aż zgęstnieje. Nie gotuj. |
Krok 4 |
Następnie szybko ozięb, wlej do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości. Wstaw do zamrażalnika, włącz maszynkę i kręć, do czasu gdy masa zgęstnieje. Pod koniec zamrażania wymieszaj z przecierem z truskawek lub poziomek i śmietaną. |
Autor: pasibrzuch |