Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami
  • 20 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Carte d'Or Vanilla - 300 gramów
  • migdały pokrojone w słupki - 0.5 opakowań
  • sos tofii
  • cukier - 1 szklanka
  • miękkie masło - 85 gramów
  • śmietanka kremówka - 250 mililitrów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na suchą, lekko rozgrzaną na niewielkim ogniu patelnię wsypujemy cukier. Kiedy się rozpuści i będzie złotego koloru dodajemy masło.
  2. Po połączeniu tych dwu składników dodajemy sól oraz śmietankę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję.
  3. Migdały prażymy na suchej patelni aż będą lekko złote.
  4. Na talerzyk wylewamy sos toffi, dodajemy lody z wanilią z Madagaskaru Carte D’or i posypujemy prażonymi migdałami.