| |||||||||
| Składniki | ||
| Carte d'Or Vanilla | 300 gramów | |
| migdały pokrojone w słupki | 0.5 opakowań | |
| Sos tofii: | ||
| cukier | 1 szklanka | |
| miękkie masło | 85 gramów | |
| śmietanka kremówka | 250 mililitrów | |
| sól | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Na suchą, lekko rozgrzaną na niewielkim ogniu patelnię wsypujemy cukier. Kiedy się rozpuści i będzie złotego koloru dodajemy masło. |
| Krok 2 |
| Po połączeniu tych dwu składników dodajemy sól oraz śmietankę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję. |
| Krok 3 |
| Migdały prażymy na suchej patelni aż będą lekko złote. |
| Krok 4 |
| Na talerzyk wylewamy sos toffi, dodajemy lody z wanilią z Madagaskaru Carte D’or i posypujemy prażonymi migdałami. |
| Autor: przepisy.pl |