Łopatka duszona w plastrach

0


Łatwe


90 min.


3 os.

Składniki
majeranek1 łyżeczka
oliwa z oliwek3 łyżki
sól1 łyżeczka
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr1 sztuka
papryka czerwona1 łyżeczka
chilli1 szczypta
łopatka60 dekagramów
marynata czosnkowa1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Trzy kawałki łopatki przekładamy do miski i marynujemy marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, majeranku, marynaty czosnkowej, chilli i papryki, mieszamy, wkładamy na noc do lodówki.
Krok 2
Na drugi dzień posypujemy rozkruszona mini kostką- cebulka i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem przebijamy mięso w kilku miejscach, podlewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie łopatkę odwracamy, uzupełniamy odparowana wodę i dusimy jeszcze 20 minut,
Krok 3
Doskonałe mięso na na zimno, można łopatkę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku lub na ciepło np. z kaszą i z sosem (można wykorzystać płyny pozostałe z duszenia, dodać zasmażkę lub skrobię aby zagęścić sos).
Autor: straga.pl StragaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl