Łopatka duszona w plastrach
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka - 60 dekagramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • marynata czosnkowa - 1 łyżeczka
  • papryka czerwona - 1 łyżeczka
  • chilli - 1 szczypta
  • sól - 1 łyżeczka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Trzy kawałki łopatki przekładamy do miski i marynujemy marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, majeranku, marynaty czosnkowej, chilli i papryki, mieszamy, wkładamy na noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień posypujemy rozkruszona mini kostką- cebulka i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem przebijamy mięso w kilku miejscach, podlewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie łopatkę odwracamy, uzupełniamy odparowana wodę i dusimy jeszcze 20 minut,
  3. Doskonałe mięso na na zimno, można łopatkę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku lub na ciepło np. z kaszą i z sosem (można wykorzystać płyny pozostałe z duszenia, dodać zasmażkę lub skrobię aby zagęścić sos).