| |||||||||
| Składniki | ||
| pieprz | 1 łyżeczka | |
| sól | 1 łyżeczka | |
| cukier | 4 łyżeczki | |
| kolendra mielona | 2 łyżeczki | |
| ocet ryżowy | 2 łyżki | |
| papryka chilli | 0.5 łyżeczek | |
| papryka czerwona | 2 sztuki | |
| kumin mielony | 0.5 łyżeczek | |
| skórka z pomarańczy | 1 łyżeczka | |
| Łopatka jagnięca z sosem paprykowym | 3 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Papryki upiecz, obierz ze skóry i usuń nasiona, a miąższ pokrój grubo. |
| Krok 2 |
| Do papryki dodaj cukier, ocet, skórkę pomarańczową, kolendrę, chili oraz kumin. |
| Krok 3 |
| Wszystko razem zmiksuj. |
| Krok 4 |
| Łopatki natrzyj solą i pieprzem i włóż do brytfanny. Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. |
| Krok 5 |
| Masę paprykową gotuj w rondelku przez kilka minut. Nie przestawaj mieszać. Łopatkę podziel na podwójne kotleciki i podawaj z sosem paprykowym. |
| Autor: pasibrzuch |