|
Składniki | ||
pieprz | 1 łyżeczka | |
sól | 1 łyżeczka | |
cukier | 4 łyżeczki | |
kolendra mielona | 2 łyżeczki | |
ocet ryżowy | 2 łyżki | |
papryka chilli | 0.5 łyżeczek | |
papryka czerwona | 2 sztuki | |
kumin mielony | 0.5 łyżeczek | |
skórka z pomarańczy | 1 łyżeczka | |
Łopatka jagnięca z sosem paprykowym | 3 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Papryki upiecz, obierz ze skóry i usuń nasiona, a miąższ pokrój grubo. |
Krok 2 |
Do papryki dodaj cukier, ocet, skórkę pomarańczową, kolendrę, chili oraz kumin. |
Krok 3 |
Wszystko razem zmiksuj. |
Krok 4 |
Łopatki natrzyj solą i pieprzem i włóż do brytfanny. Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. |
Krok 5 |
Masę paprykową gotuj w rondelku przez kilka minut. Nie przestawaj mieszać. Łopatkę podziel na podwójne kotleciki i podawaj z sosem paprykowym. |
Autor: pasibrzuch |