Łopatka jagnięca z sosem paprykowym

Składniki:

  • pieprz - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 4 łyżeczki
  • kolendra mielona - 2 łyżeczki
  • ocet ryżowy - 2 łyżki
  • papryka chilli - 0.5 łyżeczek
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • kumin mielony - 0.5 łyżeczek
  • skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
  • Łopatka jagnięca z sosem paprykowym - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Papryki upiecz, obierz ze skóry i usuń nasiona, a miąższ pokrój grubo.
  2. Do papryki dodaj cukier, ocet, skórkę pomarańczową, kolendrę, chili oraz kumin.
  3. Wszystko razem zmiksuj.
  4. Łopatki natrzyj solą i pieprzem i włóż do brytfanny. Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  5. Masę paprykową gotuj w rondelku przez kilka minut. Nie przestawaj mieszać. Łopatkę podziel na podwójne kotleciki i podawaj z sosem paprykowym.