Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem
  • 90 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 3 sztuki
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 2 łyżki
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kawałek łopatki powinien być zwarty i chudy. Opłucz go dokładnie i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż mięso pod przykryciem albo zawinięte w folię na kilka godzin.
  2. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Bulionetkę rozpuść z 1/2 l gorącej wody.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, przełóż ją do mięsa a patelnię zdeglasuj bulionem i płyn wlej do mięsa.
  4. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 1 - 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na talerz żeby chwilę odpoczęło a do płynu w naczyniu dodaj sos pieczeniowy, dokładnie rozmieszaj i wstaw jeszcze na chwilę do piekarnika żeby się zagotował.
  5. Ugotuj al'dente odpowiednią ilość makaronu, odcedź go i wymieszaj z większością sosu zostawiając kilka łyżek do polania. Wyłóż porcje makaronu na talerze, na wierzchu ułóż plastry mięsa, polej resztą sosu.