| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zagotować w wodzie saszetki herbaty z otartą skórką z mandarynki, kostką bulionową i miodem. Zostawić do ostygnięcia - tak by herbata mocno się zaparzyła. Dolać 2 łyżki oleju z pestek winogron, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu. Wymieszać i zalać marynatą łososia. Zostawić w lodówce na 30 minut. |
| Krok 2 |
| Wyjąć z marynaty. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. |
| Krok 3 |
| Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia na rumiano z obu stron dodając w ostatnim momencie masło. Marynatę od łososia zagotować. |
| Krok 4 |
| Mandarynki obrać i powycinać wolne od błonek cząstki. |
| Krok 5 |
| Łososia podawać polanego nie wielką ilością zagotowanej marynaty, obłożonego cząstkami mandarynek - do tego mieszanka sałat o posmaku cytrusowym. |