Łosoś herbaciany z mandarynkami

0


Średnie


60 min.


2 os.

Składniki
woda1 szklanka
pieprz0.25 łyżeczek
cytryna0.25 sztuk
miód2 łyżki
mąka3 łyżki
Bulion warzywny Knorr0.5 sztuk
masło1 łyżka
olej z pestek winogron0.3 szklanek
mandarynki4 sztuki
herbata2 sztuki
steki z łososia2 sztuki
otarka skórka mandarynkowa0.25 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Zagotować w wodzie saszetki herbaty z otartą skórką z mandarynki, kostką bulionową i miodem. Zostawić do ostygnięcia - tak by herbata mocno się zaparzyła. Dolać 2 łyżki oleju z pestek winogron, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu. Wymieszać i zalać marynatą łososia. Zostawić w lodówce na 30 minut.
Krok 2
Wyjąć z marynaty. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką.
Krok 3
Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia na rumiano z obu stron dodając w ostatnim momencie masło. Marynatę od łososia zagotować.
Krok 4
Mandarynki obrać i powycinać wolne od błonek cząstki.
Krok 5
Łososia podawać polanego nie wielką ilością zagotowanej marynaty, obłożonego cząstkami mandarynek - do tego mieszanka sałat o posmaku cytrusowym.
Autor: Grażyna MolakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl