Łosoś herbaciany z mandarynkami
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • steki z łososia - 2 sztuki
  • herbata - 2 sztuki
  • mandarynki - 4 sztuki
  • otarka skórka mandarynkowa - 0.25 łyżeczek
  • cytryna - 0.25 sztuk
  • miód - 2 łyżki
  • pieprz - 0.25 łyżeczek
  • mąka - 3 łyżki
  • olej z pestek winogron - 0.3 szklanek
  • masło - 1 łyżka
  • woda - 1 szklanka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować w wodzie saszetki herbaty z otartą skórką z mandarynki, kostką bulionową i miodem. Zostawić do ostygnięcia - tak by herbata mocno się zaparzyła. Dolać 2 łyżki oleju z pestek winogron, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu. Wymieszać i zalać marynatą łososia. Zostawić w lodówce na 30 minut.
  2. Wyjąć z marynaty. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia na rumiano z obu stron dodając w ostatnim momencie masło. Marynatę od łososia zagotować.
  4. Mandarynki obrać i powycinać wolne od błonek cząstki.
  5. Łososia podawać polanego nie wielką ilością zagotowanej marynaty, obłożonego cząstkami mandarynek - do tego mieszanka sałat o posmaku cytrusowym.