| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Łososia umyj i podziel na 4 części. |
| Krok 2 |
| Przygotuj pesto. Do oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i starty parmezan. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku skórką z cytryny i sokiem – według uznania. |
| Krok 3 |
| Łososia posmaruj przygotowanym pesto. Zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut, w zależności od grubości ryby. |
| Krok 4 |
| W międzyczasie przyrządź puree z kalafiora. Kalafiora ugotuj do miękkości razem z jedną kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Lekko przestudź, a następnie razem z pokruszoną drugą kostką bulionu, pieprzem i rozmarynem zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. |
| Krok 5 |
| Przygotuj ogórki. Obrane i pokrojone w słupki ogórki przełóż do miski. Oliwę, uprażony na suchej patelni sezam i drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj razem. Całość dopraw sokiem z cytryny, przygotowaną oliwą polej ogórki.
Na każdym talerzu połóż puree z kalafiora. Na nim łososia, a obok ogórki na ostro. |