Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro

19


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
Na łososia z pietruszkowym pesto:
świeży łosoś bez skóry600 gramów
oliwa z oliwek3 łyżki
ząbek czosnku2 sztuki
natka pietruszki2 łyżeczki
starty parmezan1 łyżka
sok i skórka z cytryny
Na kalafiorowe puree:
cały kalafior800 gramów
rozmaryn4 łyżeczki
szczypiorek2 łyżki
pieprz cayenne0.5 łyżeczek
gęsty jogurt grecki2 łyżki
Bulion warzywny Knorr2 sztuki
Na ogórka na ostro:
długie ogórki zielone2 sztuki
sezam1 łyżka
oliwa z oliwek1 łyżka
mała papryczka chilli1 sztuka
sok z cytryny
Przygotowanie
Krok 1
Łososia umyj i podziel na 4 części.
Krok 2
Przygotuj pesto. Do oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i starty parmezan. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku skórką z cytryny i sokiem – według uznania.
Krok 3
Łososia posmaruj przygotowanym pesto. Zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut, w zależności od grubości ryby.
Krok 4
W międzyczasie przyrządź puree z kalafiora. Kalafiora ugotuj do miękkości razem z jedną kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Lekko przestudź, a następnie razem z pokruszoną drugą kostką bulionu, pieprzem i rozmarynem zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek.
Krok 5
Przygotuj ogórki. Obrane i pokrojone w słupki ogórki przełóż do miski. Oliwę, uprażony na suchej patelni sezam i drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj razem. Całość dopraw sokiem z cytryny, przygotowaną oliwą polej ogórki. Na każdym talerzu połóż puree z kalafiora. Na nim łososia, a obok ogórki na ostro.
Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena HermanowskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl