Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    na łososia z pietruszkowym pesto
  • świeży łosoś bez skóry - 600 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 2 łyżeczki
  • starty parmezan - 1 łyżka
  • sok i skórka z cytryny
  • na kalafiorowe puree
  • cały kalafior - 800 gramów
  • rozmaryn - 4 łyżeczki
  • szczypiorek - 2 łyżki
  • pieprz cayenne - 0.5 łyżeczek
  • gęsty jogurt grecki - 2 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • na ogórka na ostro
  • długie ogórki zielone - 2 sztuki
  • sezam - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • mała papryczka chilli - 1 sztuka
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj i podziel na 4 części.
  2. Przygotuj pesto. Do oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i starty parmezan. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku skórką z cytryny i sokiem – według uznania.
  3. Łososia posmaruj przygotowanym pesto. Zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut, w zależności od grubości ryby.
  4. W międzyczasie przyrządź puree z kalafiora. Kalafiora ugotuj do miękkości razem z jedną kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Lekko przestudź, a następnie razem z pokruszoną drugą kostką bulionu, pieprzem i rozmarynem zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek.
  5. Przygotuj ogórki. Obrane i pokrojone w słupki ogórki przełóż do miski. Oliwę, uprażony na suchej patelni sezam i drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj razem. Całość dopraw sokiem z cytryny, przygotowaną oliwą polej ogórki. Na każdym talerzu połóż puree z kalafiora. Na nim łososia, a obok ogórki na ostro.