|
Składniki | ||
łosoś dzwonka | 4 sztuki | |
marchew | 2 sztuki | |
brokuł | 0.5 sztuk | |
fasolka szparagowa żółta | 200 gramów | |
jajko | 1 sztuka | |
mąka | 4 łyżki | |
masło | 2 łyżki | |
mleko | 0.5 szklanek | |
pieprz | 1 szczypta | |
sól | 1 szczypta | |
sok z cytryny | 1 łyżeczka | |
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | 2 łyżeczki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Łososia przyprawić przyprawą Knorr i skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 30 min. |
Krok 2 |
Z jajka, 3 łyżek mleka, 3 łyżek mąki i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Łososia obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. |
Krok 3 |
Na patelni roztopić masło, dodać 1 łyżkę mąki i mleko, cały czas energicznie mieszać, aby sos beszamelowy był gładki i bez grudek. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy ugotowane al dente warzywa i delikatnie mieszamy. Warzywa wykładamy na talerz, a wierz układamy usmażonego łososia. |
Autor: gukinga |