Łosoś na warzywnej pierzynce
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • łosoś dzwonka - 4 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • brokuł - 0.5 sztuk
  • fasolka szparagowa żółta - 200 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 4 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Łososia przyprawić przyprawą Knorr i skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 30 min.
  2. Z jajka, 3 łyżek mleka, 3 łyżek mąki i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Łososia obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor.
  3. Na patelni roztopić masło, dodać 1 łyżkę mąki i mleko, cały czas energicznie mieszać, aby sos beszamelowy był gładki i bez grudek. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy ugotowane al dente warzywa i delikatnie mieszamy. Warzywa wykładamy na talerz, a wierz układamy usmażonego łososia.