| |||||||||
| Składniki | ||
| łosoś dzwonka | 4 sztuki | |
| marchew | 2 sztuki | |
| brokuł | 0.5 sztuk | |
| fasolka szparagowa żółta | 200 gramów | |
| jajko | 1 sztuka | |
| mąka | 4 łyżki | |
| masło | 2 łyżki | |
| mleko | 0.5 szklanek | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| sól | 1 szczypta | |
| sok z cytryny | 1 łyżeczka | |
| Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | 2 łyżeczki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Łososia przyprawić przyprawą Knorr i skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 30 min. |
| Krok 2 |
| Z jajka, 3 łyżek mleka, 3 łyżek mąki i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Łososia obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. |
| Krok 3 |
| Na patelni roztopić masło, dodać 1 łyżkę mąki i mleko, cały czas energicznie mieszać, aby sos beszamelowy był gładki i bez grudek. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy ugotowane al dente warzywa i delikatnie mieszamy. Warzywa wykładamy na talerz, a wierz układamy usmażonego łososia. |
| Autor: gukinga |